Norrsken

Kom förut idag och tänka på en sak, norrsken. Jag vet att det är jätte fint efter alla gånger jag sett det i ex filmer. Så jag satte mig och kollade på bilder och videos på norrsken. Det är så otrolig vackert. Något av det vackraste på denna jord ju. Och om det är så vackert på foton och videos, tänk då hur vackert det vore att se det irl!. Och vetenskapsnörd som jag kan vara ibland så satte jag mig och tog reda på hur det uppkommer.

"Polarsken är ett himlafenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler, polarskensovalerna. När partiklarna når atmosfären på hög höjd kolliderar de molekyler, och atomer så att dessa hamnar i ett mera energirikt tillstånd, en del kollisioner leder också till jonisation av molekyler och atomer. När de sedan återgår till sitt normala tillstånd och avger den extra energin emitteras ljus i de olika färger vi ser i polarskenet."

Så sjukt intressant ju!. Det är sååå fint. Det är något jag verkligen måste se innan jag dör! Vill flytta till Pajala så jag kunde se det ganska ofta. Satt till och med och kollade på lägenheter och skolor i Pajala på datan. Hatar ju ändå Tierp, vill ju ändå härifrån, så varför inte Pajala!?. Haha, jag är en sån drömmare. Tror hela min hjärna är ett enda norrsken av drömmar, haha :)

 Se denna videon på en massa Polarsken, så sjukt vackert så jag dör! + att låten är också fiin!


Kommentarer

Kommentera så är du awesome!. *w*:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback